Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att man är överkänslig mot laktos. Denna överkänslighet orsakas av brist på enzymet laktas. I större delen av världen är det normalt att produktionen av laktas avtar med åldern. I Sverige har större delen av befolkningen som härstammar från norra Norden ovanligt hög produktion av laktas vid vuxen ålder. Detta gör det möjligt att äta laktosrik kost även vid vuxen ålder.

Laktas är ett enzym vars roll är att bryta ner laktos till glukos och galaktos. När du har brist på laktas bryts istället laktoset ner av tarmbakterier, vilket leder till magont, gasbildning och i vissa fall även diarré.

Den mat vi äter i Sverige är ofta rik på laktos, vilket kan ställa till det för laktosintoleranta. De senaste åren har det dock blivit betydligt lättare att i Sverige klara av vardagen när man är laktosintolerant. De flesta mjölkprodukter säljs idag även i laktosfria varianter. Att ha tillgång till exempelvis laktosfri mjölk, grädde och crème fraiche gör att många av våra vanliga maträtter går att tillaga laktosfritt.

Det kan vara svårt att uppskatta hur mycket man kan äta av olika mjölkprodukter innan man får i sig mer laktos än magen klarar av att bryta ner. Ett tips är att ta en titt på Livsmedelsverkets hemsida där du kan hitta en laktostabell över laktosinnehållet i vanliga matvaror.

Det är inte alltid det är möjligt att få mat som är tillagad med laktosfria produkter. Ett exempel kan vara när man är bortbjuden eller äter på restaurang. Då är det smidigt att kunna ta laktastabletter, eller laktostabletter som en del brukar kalla dom.